Μεγάλη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Περιοδοντολογίας του 2018

Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Περιοδοντολογίας του 2018, το EuroPerio9, είχε φέτος συμμετοχή μεγαλύτερη των 10.000 συνέδρων από όλον τον κόσμο. Δεδομένου των προβλημάτων που μπορεί να εμφανίσουν τα εμφυτεύματα, φέτος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην διάσωση των δοντιών με την παρουσίαση νεότερων ερευνητικών δεδομένων.

Στο ερώτημα ‘Διάσωση του δοντιού ή εμφύτευμα’ ο καθηγητής Περιοδοντολογίας Ν. Δόνος (Πανεπιστήμιο Barts & The London School of Medicine & Dentistry, Λονδίνο) αναφέρθηκε στις έρευνες που δείχνουν ότι ασθενείς με περιοδοντίτιδα (ασθένεια κατά την οποία ο οργανισμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα βακτήρια και χάνει τα δόντια του) έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν και τα εμφυτεύματα στο μέλλον. Αναφέρθηκε στους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τα εμφυτεύματα και τις έρευνες που δείχνουν την αποτελεσματικότητα της περιοδοντικής θεραπείας μακροχρόνια στη διάσωση των δοντιών. Κατέληξε ότι η ένα δόντι πρέπει να καταδικάζεται μόνο μετά από ολοκληρωμένη περιοδοντική θεραπεία και προσπάθεια για διάσωση.

Πολλές φορές η περιοδοντική νόσος περιπλέκεται όταν εμπλακεί το άκρο της ρίζας του δοντιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κατάσταση είναι δυσοίωνη καθώς συνυπάρχουν ταυτόχρονα δύο σοβαρά προβλήματα: προχωρημένη περιοδοντίτιδα και (συνήθως) μια αποτυχημένη απονεύρωση. Τότε συχνά το δόντι καταδικάζεται. Οι εξελίξεις στην Περιοδοντολογία με τις τεχνικές ανάπλασης, και στην ενδοδοντία, όπως το μικροσκόπιο, μας δίνουν περισσότερες δυνατότητες από το παρελθόν. Ο καθηγητής H. Dommisch (Πανεπιστήμιο Βερολίνου) παρουσίασε τρόπους για την αντιμετώπιση τέτοιων ενδο-πέριο βλαβών (όπως ονομάζονται) με συνδυασμό ενδοδοντικής θεραπείας και περιοδοντικής χειρουργικής.

Κάποιες φορές ασθενείς με περιοδοντίτιδα μπορεί να χρειαστούν ορθοδοντική. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται ειδικές τεχνικές καθώς η άσκηση ορθοδοντικών δυνάμεων στα δόντια μπορεί να επιβαρύνει την περιοδοντίτιδα. Η Ε. Czochrowska (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας) ανέλυσε τις ιδιαιτερότητες που απαιτεί η ορθοδοντική σε περιοδοντικούς ασθενείς και παρουσίασε τα αποτελέσματα από δικές της μελέτες.

Η τεχνική της αυτομεταμόσχευσης (autotrasplantation) δοντιού

Η πιο ενδιαφέρουσα παρουσίαση ήταν του D. Barendregt (Rotterdam) που έδειξε την τεχνική της αυτομεταμόσχευσης (autotrasplantation) δοντιού. Η αυτομεταμόσχευση συνίσταται στη εξαγωγή ενός δοντιού που δεν χρειαζόμαστε (πχ. ενός φρονιμίτη ή προγομφίου) και την μετ-εμφύτευσή του στη θέση ενός δοντιού που έχει χαθεί και θέλουμε να αναπληρώσουμε. Δηλαδή, αντί να αντικατασταθεί το δόντι που λείπει με ένα μεταλλικό εμφύτευμα , αντικαθίσταται με ένα άλλο δικό μας δόντι. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται αρκετά χρόνια σε κάποια εξειδικευμένα κέντρα και πλέον τα αποτελέσματα που έχουμε είναι ενθαρρυντικά. Χρειάζονται πιο πολλές έρευνες για να βρεθούν οι επιμέρους παράγοντες της τεχνικής αυτής, ωστόσο αποτελεί μια καινοτόμα εξέλιξη στην Οδοντιατρική και Περιοδοντολογία.

Στο EuroPerio9 βρεθήκαμε όχι μόνο σε ομιλίες, αλλά και σε πηγαδάκια, με παλιούς φίλους και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Η ανταλλαγή απόψεων σε ένα τέτοιο περιβάλλον δίνει εκτός από γνώση και έμπνευση. Τέλος, η επίσκεψη στην νέα Οδοντιατρική Σχολή του Άμστερνταμ, μας έδωσε μια εικόνα από το μέλλον. Εκτός από τις εγκαταστάσεις άψογης εργονομίας, τεχνολογίας και αισθητικής, η εισαγωγή του Virtual Reality (Simodont) στην εκπαίδευση των νέων οδοντιάτρων ήταν κάτι που μας εντυπωσίασε.

Βίντεο από το Virtual Reality (Simodont)

Φωτογραφικό υλικό από το EuroPerio9