Τι είναι η περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια ασθένεια των ούλων που ανήκει στην ίδια κατηγορία νόσων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες, αρθρίτιδα κτλ. Οφείλεται σε μειωμένη απόκριση του ανοσοποιητικού μας απέναντι στα μικρόβια του στόματος. Κατά συνέπεια, δεν θεραπεύεται οριστικά (όπως πχ. η πνευμονία), αλλά τίθεται υπό έλεγχο, όπως ακριβώς και ο διαβήτης. Οι παθήσεις αυτές μοιράζονται πολλά κοινά, όπως:

  • επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες (πχ. κάπνισμα, κληρονομικότητα, μικρόβια, στρες, διαβήτης κτλ)
  • εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία
  • επηρεάζουν συνολικά τον οργανισμό μέσω της φλεγμονής και την κυκλοφορίας του αίματος. Έχει βρεθεί πειραματικά ότι η θεραπεία των ούλων βελτιώνει δείκτες της γενικής υγείας όπως ο έλεγχος του σακχάρου, η CRP κτλ δείχνοντας ότι τα ούλα είναι μέρος του οργανισμού και όχι απομονωμένα στο στόμα.

Έχουν αναγνωριστεί πολλοί παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού και κατ’ επέκταση την εξέλιξη της νόσου, αλλά η αντιμετώπιση και οι τρόποι διάσωσης των δοντιών έχουν βρεθεί.

Μπορεί να θεραπευτεί η περιοδοντίτιδα;

Ναι μπορεί. Γνωρίζουμε τις αιτίες που την προκαλούν. Γνωρίζουμε επίσης τους τρόπους αντιμετώπισης καθώς και τα ποσοστά επιτυχίας τους. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να σώσουμε τα δόντια και να γλιτώσουμε τις συνέπειας της απώλειας αυτής. Ως μια χρόνια νόσος, η θεραπεία της απαιτεί διατήρηση του αποτελέσματος για αποφυγή υποτροπής της. Παρόμοια με τον διαβητικό ασθενή, ο ασθενής πρέπει να κάνει κάτι κάθε μέρα για να ελέγχει τη νόσο και με τη βοήθεια του ειδικού περιοδοντολόγου ή του οδοντιάτρου να διατηρήσει τα δόντια του. Δηλαδή δεν είναι μια ασθένεια όπως η γρίπη ή η πνευμονία που αποδράμει μετά από λίγες μέρες θεραπείας. Είναι μια χρόνια νόσος που απαιτεί τη συμμετοχή του ασθενή όπως στην περίπτωση του διαβητικού ή του καρδιοπαθούς.

Πώς σώζουμε τα δόντια μας;

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για το πως μπορούμε να σώσουμε τα δόντια μας